Skip to content
14 July 2012 / jenbusse

Our Urban Futures Ideas Competition LAUNCHED (with updated dates)!

Cairo from Below announces the launch of the Our Urban Futures Ideas Competition.  We are now accepting ideas posted on the Cairo from Below Facebook Page.  Information about this competition and how to submit are below (in English and Arabic), as well as on the Cairo from Below Facebook page.  We are excited to see the amazing ideas you come up with, and make sure to tell your friends about the competition because a large part of the judging comes from “likes” and comments on your ideas!

Note: rules in English below

<القاهرة من الأساس>

(Cairo from Below)

تقدم

مستقبلنا العمرانى

مبادرة دولية بخصوص مستقبل القاهرة

ما هى رؤيتك بخصوص مستقبل القاهرة؟

ما هو دورك فى رسم مستقبل مدينتك؟

ماذا تحب أن ترى فى الحى أو المنطقة التى تعيش بها؟

ماذا تحب أن ترى فى مدينتك “القاهرة”؟

كل ما يتعلق بالمدينة… الماء, الطاقة, الإسكان, المواصلات, المخلفات, المشاركة المجتمعية عن طريق

(community-mapping)

احكيلنا عن الوسيلة لتحقيق رؤيتك

احكيلنا ليه الوسيلة دى مهمة

اشرح لنا فين يبدأ التغيير

الأفكار المقترحة ممكن أن تقدم فى أى صورة :

– رسم (كارتون) – فيلم قصير- جرافيكس (أى رسومات أو أفلام يجب أن تكون مصحوبة بشرح توضيحي مكتوب)

هذة مسابقة جزء من مبادرة دولية بخصوص مستقبل القاهرة بدأنا بها من هنا

آخر موعد لإستلام المقترحات: 30 نوفمبر 2012

إعلان النتائج: دسمبر 2012

الجوائز: 500$ جائزة أولى, 150$ جائزتين تقديريتين

سوف يدعى المشاركين لحفل إعلان النتائج حيث سيعرضون مقترحاتهم

و هذة المبادرة ستتضمن الكثير من الأعمال و الأنشطة التى ستأتي لاحقاwww.CairofromBelow.org

1.

المطلوب: مطلوب مقترح يشرح تخيلك لشكل القاهرة فى المستقبل.  ماذا تريد أن ترى فى مدينتك؟ و كيف ترى مستقبل التخطيط, التصميم العمرانى, و المجتمع فى العقود المقبلة؟

.2

أهمية المسابقة: على مدار عشرات السنين كان نظام إدارة المدينة و بالأخّص “الأراضى” يصب فى مصلحة فئة أو شريحة محدودة من المجتمع على حساب مصلحة القاعدة العريضة من الشعب فكانت  سوء إدارة الأراضى و التخطيط العمرانى و الإسكان كلها مشاكل تؤثر سلباً على سكان المدينة.  و لكن بدخول مصر فى عصر جديد يجب أن يواكبه تحول فى طريقة معالجة هذة المشاكل و إعادة النظر و تنمية وسائل و سبل جديدة لتحسين و تطوير المدينة.  و لا يجب ان تقتصر مشاركة المصريين فى تشكيلمم مدينتهم مستقبلها فقط عبر صناديق التصويت و لكن يجب أن تكون مشاركتهم فعّالة و تتناول أدق التفاصيل التى تمس حياتهم اليومية مثل إستخدامات الأراضى, الفراغات, الإسكان, الإدارة المحلية, الخدمات….إلخ.  و الهدف من هذة المسابقة هو تركيز الضؤ على هذة الموضوعات الغير متناولة أو تركيز الضوء على شرائح من المجتمع غير ممثلة فى تلك الحوارات و المساعدة على إشراك هذة الأصوات الجديدة على مائدة الحوار.  و نرى أنه من الممكن أن يتم ذلك من خلال نشر هذة الأفكار الجديدة الجيدة للوصول إلى نمط جديد لمدينة القاهرة فتكون المدينة التى تعبر عن كافة سكانها و تتفاعل معهم

3.

القائمون على المسابقة:    “CairofromBelow”  تضم مجموعة من الأفراد المهتمين بمشاكل القاهرة و موقعنا الالكترونى      CairofromBelow.org  هو أحد الأدوات المستخدمة للتعريف بنا و تقديم الإستشارات و إفساح الطريق أمام مشاركة مجتمعية لرسم رؤية جديدة لمدينة القاهرة رداً على  مخطط”القاهرة 2050″ الذى وضعته وزارة الإسكان.   مجموعتنا تضم باحثين اكادميين و طلالب جامعيين و متخصصين فى العمران و التخطيط و نشطاء من مصر و الولايات المتحدة الامريكية ومن دول أخرى.

.4

تفاصيل المسابقة:  تحب مدينتك يكون شكلها إيه؟ (عبِّر عن رؤيتك لمدينتك)

عبر عن نفسك بأى طريقة من الطرق التالية: رسم (كارتون) – فيلم قصير- جرافيكس (أى رسومات أو أفلام يجب أن تكون مصحوبة بشرح توضيحي مكتوب).

احكيلنا عن احد المشاكل أو المسائل اللى تهمك فى القاهرة و اقترح لنا وسائل لحلها أو تغيير الوضع للأفضل.  محتوى القطع الفنية من رسم (كارتون) أو فيلم أو جرافيكس لا يتعدى  دقائق لشرح الفكرة. المقترحات يجب أن ترسل علي صفحة (القاهرة من الأساس) علي الفيسبوك

الفكرة ممكن تشتمل على:

الفراغ العام:

ما هى حالة الفراغات العامة في مصر حالياً؟ما مدي إحساس المواطنين بملكية الفراغات العامة؟وما إنعكاس هذا على حرية الناس فى إستغلال هذه الفراغات؟أين توجد هذه الفراغات داخل القاهرة؟ ما رؤيتك لمستقبل الفراغ العام في مصر؟

تمكين و دعم المجتمعات:

المجتمعات المترابطة فى القاهرة: ما هو السبيل لتمكينها من قدراتها؟ كيف يمكن التعلم من تجاربهم والإستفادة منها؟ ما دور المحليات فى تنمية هذه المجتمعات؟ و ما علاقة هذا بالحق فى

السكن؟

المواقع التاريخية/ السياحة:

ما هى الحدود التى تفصل بين الحفاظ علي الأثر و ما بين إعتباره حياً يستخدمه الناس؟ ما هو أثر ذلك على يسمي السياحة فى المدينة؟

المواصلات و الإنتقال داخل المدينة:

ما هى الحلول المبتكرة لتحسين مستوي شبكة المواصلات داخل القاهرة؟ ما دور المواطنين فى هذه العملية؟ كيف يمكن أن يؤثر هذا علي أحوال السكان و البيئة؟

البنية التحتية:

ما هي حالة البنية التحتية القائمة حاليا فى القاهرة؟ وما مستوي أدائها؟ كيف يمكن تحسينها؟ ما أكثر ما يعني السكان فيما يخص البنية التحتية؟

إستخدامات الأراضي:

من المسئول عن تحديد إستخدامات الأراضي في القاهرة؟ من وجهة نظرك هل يمكن تحديد إستخدامات الأراضي بطريقة أفضل؟ كيف يمكن لتحديد إستخدامات الأراضي دور في إعادة توزيع

موارد المدينة. سوف ينظر بإهتمام خاص للإقتراحات التى تطرح أفكاراً شاملة في أحد المواضيع المذكورة أعلاه  تتلاقي فيها مواضيع مثل: التطبيقات, التقنيات, الصحة العامة, الحق في المدينة و حقوق المرأة.

5.

لجنة التحكيم: سيقوم بإختيار الفائزين لجنة دولية تتكون من مجموعة من الخبراء و المهتمين بشئون العمران. سوف يتم إختيارالإقتراحات الفائزة حسب مدي النقاش التي تثيره على الفيسبوك. مما يعني أن المقترح الذى سيحصل على أكثر عدد من(likes) سوف يكون مؤهل أكثر للفوز.كما سيقوم كل عضو في لجنة التحكيم بترشيح إقتراح من الإقتراحات المقدمة ليكون ضمن أعلى عشرة حتي و إن لم يكن حصل على عدد على رقم عالي من التعليقات إن رأى أنه يستحق ذلك.

6.

الجوائز وماذا بعد؟

الجوائز: 500$ جائزة أولى, 150$ جائزتين تقديريتين

سيتم عرض الأفكار الفائزة في مناسبة عامة في القاهرة.

CairofromBelow.org سوف نقوم بعرض المبادرات التي تم اختيارهاعلى

وسيتم توفير الفائزين فرصة لمناقشة أفكارهم مع قادة في هذه مجال

مسابقة مستقبلنا العمرانى هي عملية إثارة النقاش.< القاهرة من أسفل> ليست قادرة على تمويل المشروع الفائز ، فقط تحمل لهم سوى  قيمة الجائزة

__________________________________________________________________________________________

Cairo from Below Presents

Our Urban Futures  Ideas Competition

Make your voice heard to influence the future of Cairo

What is your vision for the future of Cairo?

What is your role in the future of your city?

What do you want to see in your neighborhood?

What do you want to see in your Cairo?

 Tell us your vision.

Tell us how to make it a reality.

Tell us why it matters.

Show us where the change begins.

 Competition proposals should be in a visual format, like a short video, cartoon or info-graphic with narratives embedded.

 Deadline for Proposals: November 30th, 2012

Winners Announced: December 2012

Awards: $500 first prize, $150 for two runners up

Participants will be invited to attend an event in Cairo where they will present their ideas

 Many entries will be showcased on CairofromBelow.org and an event to be held in downtown Cairo.  Cairo from Below aims to foster partnerships with the winner(s) to promote the further-development of their ideas

 1) What is this: A call for proposals that describe what you want your city to look like and how you see the future of Cairo’s urban design, planning, and community over the coming decades.

2) Why this is Important: The structure of governance over land in Cairo has, for decades, benefited a narrow elite at the expense of the wider population. Land mismanagement and urban planning and governance issues affect daily life and fail to promote economic activities in the city. As Egypt’s political, social, and economic climate evolves, it is entering a period of opportunity to examine and develop new ways of improving the city.

Egyptians’ participation in the shaping of their city should not begin and end with casting a vote. Egyptian ideas and opinions about the more granular issues, including the use of physical spaces, housing and land management, city governance, services, should be central to the debate. The aim of this competition is to highlight underrepresented issues, individuals and groups.  This will encourage the input of new voices by publicizing great ideas.  The goal of this competition is to continue to promote activities that will further Cairo as an politically, economically and environmentally sustainable city.

3) Who we are: Cairo from Below is a network of individuals interested in policy, urban planning, and responsible, inclusive democratic governance.  CairofromBelow.org is one of our tools and was initially formed in response to the Egyptian Housing Ministry’s Vision Cairo 2050 document. In an effort to foster increased citizen and community consultation and participation in the planning process, a group comprised of students, professionals, academics, and activists in Egypt, the US, and around the world, founded this online space to debate and cultivate ideas and potential solutions for highlighted urban issues in Cairo.

4) Details about Proposals: In the medium of your choice, tell us about a problem or issue in Cairo and how you would fix or change it. Visual or other media material should be understandable within 3 minutes.  Submissions must be a single diagram or image or video that should be posted to the CairofromBelow facebook wall and will be added to the competition album for voting.

Submissions must be on one or more of the following topics:
Public Spaces: How should public spaces be used? What do the people want? What is the state of public spaces in Cairo today and where do you want to see it? What do you envision for the future of public spaces in Cairo?

Empowering/Supporting Communities: Strong communities and networks exist in Cairo; what are some ideas for supporting these networks and empowering them to be community activists while pushing for their input and voices to be heard? What are some ways they have worked? How does local governance play a role? How does this link to security of tenure and housing rights?

Historic Sites/ Tourism: Where is the balance to be struck between preserving historic sites and encouraging responsible tourism to the city?

Innovations in Cairo’s Transportation: What are some innovative ideas for improving Cairo’s transportation network? How can people be involved in the process? How will it best support the population and promote the environment?

Public Infrastructure: How is public infrastructure designed? Used? Abused? Where do you see the future of this? What do the people want from their government in respect to infrastructure?

Land Use: Who is responsible for determining the use of land in Cairo and, in your eyes, who should possess this role? How is land used and what process might be taken to reach a more equitable distribution?

Special consideration will be given to individuals who are proposing cross-cutting concepts within one of the chosen topics, such as apps, technology, rights to the city, health, environment and gender.

5) The Judges: The judges are an international group of experts on urban issues who will be helping to choose the finalists.  Finalists will be those who are the most popular on Facebook.  This means, your ability to garner increased “likes” and discussion on Facebook will add to your total score and will put your idea among the top few the judges will consider.  Each judge will be allowed to pull one idea not in the top 10 into the top 10, should they feel that it belongs there, but had not scored as highly based on the number of comments and “likes”.

6) Prizes and What Comes Next

  • Prizes Offered will be offered for the winner ($500) and the two runners up ($150 each), with the potential for more money or additional prizes to other high scoring ideas
  • We will be showcasing chosen initiatives on CairofromBelow.org
  • Winning ideas will be exhibited in a public event in downtown Cairo.
  • Winners will be provided an opportunity to discuss their ideas with leaders in the field.

Please note: the Our Urban Futures Ideas Competition is a process to generate debate. Cairo from Below is not able to fund the wining project, only afford them the prize money etc.

3 Comments

Leave a Comment
  1. AHMED ADEL AHMED / Oct 20 2012 2:15 pm

    تصور لمستقبل القاهرة ، الحدائق التنموية في مواجهة المناطق العشوائية

Trackbacks

  1. Egypt: Cairo’s Urban Future · Global Voices
  2. مصر: مستقبل القاهرة العمراني · Global Voices الأصوات العالمية

Please share your thoughts and join the debate

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: